hygienesluis sentho haccp

Hygiënesluizen

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er dingen mis gaan, wat de veiligheid van ons eten in gevaar brengt. Bedrijven die voedsel produceren of verwerken moeten mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. Dit is een HACCP-plan. Alle voedselverwerkers zijn verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving.

Een hygiënesluis kan een standaardoplossing zijn of een model op maat. Met andere woorden; u kunt opstellingen vinden die al gekoppeld zijn en zo een pasklare unit vormen of u kijkt samen met de experts welke opstelling ideaal is voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw HACCP-plan en de wensen van het bedrijf wordt een ontwerp gemaakt waarin alle belangrijke stappen op een logische manier worden ingebouwd.

Voordat het personeel de werkvloer betreedt worden zij door een hygiënesluis geleid. Hierin moeten de benodigde reinigende en desinfecterende handelingen worden verricht. Met een juiste uitleg en voorlichting weten uw werknemers wat er van hen verwacht wordt. Vaak is er meer nodig en wordt er gekozen voor een systeem met een poortje, een tourniquet. De sensor in het systeem registreert of een bepaalde handeling in de hygiënesluis is uitgevoerd, als dit zo is dan opent het poortje automatisch.

Personeel wordt in 5 stappen door de sluis geleid


Personeel wordt in 5 stappen door de sluis geleid

  1. Handen inzepen: Handen inzepen is de eerste stap in een correct hygiëneproces. In de ingerichte hygiënesas kan je het handen inzepen al dan niet verplicht maken. Via een zeepdispenser met tourniquet maak je het zepen verplicht en is het dan ook noodzakelijk dat de gebruiker nadien de handen wast. Zo is stap 2 ineens ook gegarandeerd. Gaat het om iets kleinere productieruimtes met kleinere aantallen passanten, kan in veel gevallen een kleine zeepdispenser (al dan niet automatisch) ook volstaan.
  2. Handen wassen: Nadat de handen ingezeept zijn, dienen deze grondig gewassen te worden. Belangrijk bij deze stap is dat contaminatie vermeden wordt.
  3. Handen drogen: Nadat de handen gewassen zijn dienen deze gedroogd te worden. Dit gebeurt via papieren doekjes of via een automatische handdroger. De automatische handdroger brengt heel wat voordelen met zich mee, zoals het verkleinen van de logistieke verplichtingen, uiterst supersnelle droging, vermijden van overvolle papiermanden enz.
  4. Handen desinfecteren + zolen reinigen: Na een grondige reiniging, gebeurt de desinfectie. Veelal wordt er gekozen voor een hygiënestation waarbij beide stappen (handen desinfecteren + zolen reinigen en desinfecteren)
  5. Bepalen van uitgangsstroom: Ook de uitgangsstroom en tussenstromen zijn aspecten waar goed over dient nagedacht te worden. Dienen de medewerkers zich via dezelfde route terug uit de productie te begeven of wordt er een aparte uitgangsstroom voorzien? Afhankelijk van aantal passanten, budget en routing binnen het bedrijf wordt al dan niet een aparte uitgangsstroom voorzien met afzonderlijke tourniquets.

Bij de plaatsing van een hygiënesluis wordt goed gekeken naar de werknemersstromen. Hoe zit het met looproutes? Kunnen verschillende ploegen tegelijkertijd heen en terug? Welke elementen zijn essentieel voor het waarborgen van het gewenste hygiëne niveau?

Sentho kan u hier in voorzien van een advies op maat. Benieuwd wat een hygiëne sluis voor uw bedrijf van toegevoegde waarde geeft? Neem dan vlug contact met ons op!

info@sentho.nl
+31 (0)85 48 30 920

De beste tips & deals ontvangen?

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, acties, aanbiedingen en events

Ik wil mij inschrijven