sentho-header

BPA vrij met Sentho B.V.

Vorige maand is er veel aandacht besteed aan het zogeheten stofje bisphenol A of wel BPA. Veel kranten, tv-programma’s en mensen die wij spraken hebben het hier over gehad. Het stofje bisphenol A is een synthetisch organische verbinding, dat specifiek gebruikt wordt bij het produceren van kunststoffen. Het stofje heeft als doel om de kunststoffen goed te verbinden en het hard te maken, een hardmaker.

bpa-stofBisphenol A zal niet zo in opspraak zijn gekomen wanneer het amper voorkomt in onze samenleving. In tegenstelling; het stofje is één van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld en is verwerkt in uiteenlopende kunststof producten. De productie stond in het jaar 2015 op zo’n twee miljoen ton per jaar.

Waar wordt Bisphenol A toegepast

Zoals hierboven te lezen is het een hard maker voor kunststof. Dit stofje is ideaal geschikt om kunststof producten hitte bestendig te maken. Dit wordt gebruikt bij producten die bijvoorbeeld in de magnetron kunnen (denk aan; plasticfolie of babyflessen). Maar tegenwoordig wordt het steeds meer toegepast in de randen van verpakkingen waarbij een laagje van dit stofje wordt aangebracht. In voedingsmiddelenverpakkingen zoals blik en karton wordt dit al toegepast, zelf in leidingen en reservoirs voor drinkwater heeft een laagje Bisphenol A. De laatste grote groep waar bisphenol A wordt toegepast zijn de bouwmaterialen.

FRP is BPA vrij

bpaWij maken veelvuldig gebruik van het merk FRP. FRP is marktleider in de nieuwbouw- of renovatiebouw betreft hygiënische wand en plafondbekleding voor (productie)ruimtes waar hygiëne een (grote) rol speelt. FRP is vervaardigd uit kunststof dat is versterkt met glasvezel en polyester. Deze samenstelling zorgt ervoor dat FRP voldoet aan alle strenge hygiënische kwaliteitseisen van de Voedsel en Warenwet en voldoet aan de HACCP-richtlijnen die een bedrijf moet opstellen voor risico-inventarisatie voor besmettingen.

Wij kunnen iedereen gerust stellen met het feit dat het kunststof, dat bij FRP wordt gebruikt, geen Bisphenol A (BPA) bevat. Dit draagt bij aan het keurmerk “emissie arm interieur materiaal” dat FRP heeft. Geen uitstoot van onuitgenodigde stoffen of geuren. Kortom: de producten en medewerkers in de ruimtes waar FRP is of wordt toegepast, hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid of mogelijke besmettingen.

Bisphenol A is schadelijk voor de gezondheid

Bisphenol A kan gemakkelijk in het lichaam van de mens komen. Men kan het stofje binnen krijgen via de mond, contact met de huid en door inademing. Restanten van de stof die niet de chemische reactie hebben gemaakt, kunnen uit de verpakking of bouwmaterialen migreren naar het voedsel of omgeving dat door de mens geconsumeerd of ingeademd wordt. Als gevolg wijst onderzoek uit dat de overeenkomst bestaat met het stofje en het feit dat westerse mannen steeds onvruchtbaarder worden. Ook zwangere vrouwen kunnen hier problemen mee ondervinden.

Europese landen hebben al maatregelen genomen om dit stofje zoveel mogelijk uit te sluiten bij producten door het te verbieden. Canada heeft het stofje al als giftig gedefinieerd. België is van plan ook de bouwmaterialen onder de loep te nemen.

Kies BPA vrij, kies voor Sentho

Slagers, bakkers, chemische industrie, zuivelbedrijven, (groot) keukens, visverwerkingsbedrijven, ziekenhuizen en ga maar even door.. FRP wordt al toegepast in uiteenlopende branches.

Bezig met een nieuwbouw- of renovatieproject voor de productieruimte, showroom of verkoopruimte dat hygiënisch moet zijn en ogen? Dan ben je bij Sentho aan het juiste adres!
Wij adviseren, ontzorgen en realiseren gehele afbouwprojecten als het gaat om wandsysteem, vloertegels, plafondsysteem, aanrijdbeveiliging, pendeldeuren en deuren en kozijnen!

Neem contact op voor een gratis intake gesprek om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Bel 085 4830920 of mail naar info@sentho.nl.

De beste tips & deals ontvangen?

Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief met nieuws, acties, aanbiedingen en events

Ik wil mij inschrijven